Започна 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, който по

...
Започна 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, който по
Коментари Харесай

Какво ни очаква на Софийския международен панаир на книгата

Започна 46-ото издание на Софийския интернационален панаир на книгата, който по традиция в навечерието на Коледа показва българското книгоиздаване и литературната ни сцена.

Наред с него стартира и 6-ият Софийски интернационален книжовен фестивал, който ще показа чуждоезични произведения на вниманието на българския четец.

Като част от панаира на шест равнища в Националния замък на културата са ситуирани щандове на десетки български и задгранични издателства. Сред тях са щандове с литература от Турция, Иран, Скандинавския север и Литва, Пакистан, Румъния и други

Подготвени са 40 събития за фестивалните дни, в това число: образна поезия; по какъв начин се чете архивът на Държавна сигурност в другите страни; какви направления следват преводите и по какъв начин можем да чуем литературата посредством аудиокнигите. 



В рамките на панаира представители на Goethe Institute оферират и ексцентричната атракция The Kafka Experience. Тя разрешава на посетителите да се потопят във виртуалната действителност на известната новела на Франц Кафка " Метаморфоза "  от лице на насекомото, в което се трансформира неговият основен воин като част от сюжета.



Сред участниците в панаира са и сдружение " Българска история ", на чийто щанд можете да намерите новоиздадения фотоалбум " Царство България в цвят ". Той събира в себе си уникални ретуширани и оцветени фотографии, които вдъхват живот на избледняващата, а другояче толкоз пъстра ера на Царство България. На щанда можете още да намерите първокласното издание на " Рибния буквар " и редица други заглавия. 



Мотото на интернационалния книжовен фестивал е " Четири страни - един език " и се концентрира върху немскоезичната литература от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн. 

На общия щанд на четирите страни посетители ще се показват 29 издателства. Между тях е сбирката " 100 години Баухаус ", която ще има премиера на Софийския панаир на книгата. В рамките на фестивала с българската аудитория ще беседват 11 немскоезични писатели: Катя Алвес, Лукас Берфус, Забине Бокмюл, Шерко Фатах, Дагмар Гайслер, Кристоф Хайн, Йонас Люшер, Роберт Менасе, Марион Пошман, Фердинанд Шмац, Илия Троянов.  



Тази година в програмата на панаира са включени и нови формати:

- Бързи литературни срещи, които дават опция за петминутен персонален диалог с писател;

- Тайно поетическо четене, за което ще би трябвало авансово да се запишете, с цел да разберете къде ще се организира и кой тъкмо ще взе участие.

Редица издателства оферират и детска литература и настолни игри, като децата всяка заран ще могат да се включат в разнообразни работилници, четения и срещи с новите книги на обичани създатели.



Сред участващите в събитията, готови в програмата, се срещат добре познати на читателите създатели:

- 12 декември, 16:30: Среща с Христо Стоичков и Владимир Памуков, Издателство " Софтпрес " (зала 6, НДК)
- 13 декември, 17:00: Среща с подпис с Росен Карамфилов, Издателство " Жанет 45 " (Щанд 326)
- 14 декември, 19:00: Среща с подпис с Милен Русков, Издателство " Жанет 45 " (Щанд 326)
- 15 декември, 12:00: Среща с Георги Господинов, Издателство " Жанет 45 " (Щанд 326)
- 16 декември, 11:00: Среща с подпис с Мария Пеева (Мама Нинджа) и Калоян Явашев (Татко Калоян), Издателство " Софтпрес " (Щанд 116)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР